Boedts2023

Ontdek leven en werk van Jan Boedts!
Op 4 februari 1973 overlijdt beeldhouwer Jan Boedts aan de gevolgen van een hartfalen in Ter Hulpen. Jan wordt begraven in Tremelo - Jans uitverkoren dorp - waar hij geleefd, gedroomd en gewerkt heeft.

Jan Boedts was een volmaakt en geroemd kunstenaar-beeldhouwer met een uitgebreid oeuvre. Een boeiend, kleurrijk figuur en onder meer laureaat van de Prijs van Rome, maar toch verdwijnt Jan Boedts tussen de plooien van de geschiedenis.

Gelukkig kan Tremelo vandaag nog pronken met enkele van zijn grootste werken en staat zijn atelier met nooit-afgewerkte Tuin van het Koninkrijk der Hemelen nog overeind, zij het in een mysterieuze sfeer. Boedts werd nationaal en internationaal geloofd om zijn werk en was een flamboyant persoon, die graag gezien werd door zijn omgeving en de inwoners van Tremelo. 

Dit jaar, 50 jaar na zijn overlijden, halen we Boedts van tussen de geschiedenisplooien en brengen we zijn werk en leven opnieuw onder de aandacht. Met verschillende activiteiten leren we je Boedts’ leven en werk kennen.

Om onze erkentelijkheid uit te drukken voor zijn ongelooflijke oeuvre en internationale uitstraling werd Jan op zaterdag 4 februari, dag op dag 50 jaar na zijn overlijden, tot ereburger van gemeente Tremelo benoemd. Deze plechtige uitreiking, in het bijzijn van Jans’ familie en erfgenamen, vormde het startschot van dit Boedtsjaar “#Boedts2023”.