Natuurwandeling Balenberg

2,5 km - start Sven Nys Cycling Center
Wandel de top van de Balenberg op, één van de hoogste punten van Laag-België.
  • Volg de blauwe pijltjes van Natuurpunt vanaf het Sven Nys Cycling Center. 
  • Korte wandeling, maar met klim- en daalwerk.
  • De wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. Bij nat weer kunnen sommige paden drassig zijn.

De Balenberg is een geïsoleerde heuvel in Baal, deelgemeente van Tremelo. Het is een kleine, maar duidelijke getuige van het Diestiaanse heuvellandschap, op de rand van de vlakke Zuid-Kempen en het heuvelachtige Hageland.

De Balenberg wordt door een holle weg in twee gesneden. De hoge Balenberg behoort met zijn 45m hoogte tot één van de hoogste punten van Laag-België. Het lagere deel bereikt een hoogte van 39m en was vooral bekend als terrein voor motocross- en veldritwedstrijden.

Nu huisvest de lage Balenberg het Sven Nys Cycling Center, hét center voor- en over off-road cycling.

Het bos op de Balenberg is een eiken- en beukenbos met zaailingen van berk. ln de onderbegroeiing vinden we o.a. gewone salomonszegel, kamperfoelie, sleedoorn en lijsterbes.  De poel, waarlangs de wandeling komt, is de thuis van o.a. salamanders, kikkers en libellen. Ook de bruine vuurvlinder vind je hier. Een zeer zeldzame soort die houdt van schrale graslanden en heiden met veel bloemen.

Hoe aanvragen?

Aan het onthaal van het gemeentehuis en in het Sven Nys Cycling Center kan je verschillende wandelroutes en informatie over de streek verkrijgen.

Kostprijs

De wandelroutes zijn gratis.
Het OpStapMapje bundelt alle bewegwijzerde wandelingen in Tremelo en is te koop voor 2 euro.