Vijverbeekwandeling

4 km - start parking Hilstraat
Volg de moerassige paadjes door bossen en weilanden. Misschien kom je onderweg beversporen tegen of merk je een zwanenkoppel op.
  • Bewegwijzerde wandeling: volg de gele bollen van Natuurpunt vanaf parking Hilstraat.
  • Deze wandeling kan gecombineerd worden met de Zegbroekwandeling (groene driehoeken) of Laekdalwandeling (blauwe rechthoeken).
  • De wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. Bij nat weer kunnen sommige paden drassig zijn!

De Vijverbeek stroomt lusvormig door de Laakvallei en zorgt zo voor afwatering van een drassig gebied van “broeken” en “putten”. Dit moerasachtig gebied wordt geliefd door bevers. Je komt vast hun sporen tegen. Misschien merk je ook een zwanenkoppel op.
Volg de paadjes door bossen en weilanden en hou even halt aan ‘t Schipke. Al eeuwen een oversteek over de Laak tussen Tremelo en Werchter. Ook nu nog vormt dit bruggetje een kruispunt van wandelwegen en fietsroutes.
De Grote Laak was ooit een onbevaarbare nevenloop van de Demer, die zich ter hoogte van Aarschot afsplitste om in Ninde in de Dijle uit te monden.
Door de rechttrekking en dijkverhoging van de Demer in 1974 kreeg de Grote Laak geen water meer. Sindsdien wordt geijverd om de Laak terug watervoerend te maken. Zo kan het water weer vloeien en de natuur weer haar gang gaan.

Hoe aanvragen?

Aan het onthaal van het gemeentehuis en in het Sven Nys Cycling Center kan je verschillende wandelroutes en informatie over de streek verkrijgen.

Kostprijs

De wandelroutes zijn gratis.
Het OpStapMapje bundelt alle bewegwijzerde wandelingen in Tremelo en is te koop voor 2 euro.