Zegbroekwandeling

4,3 of 7,8 km - start Damiaanmuseum
De Zegbroekwandeling laat je genieten van uiteenlopende biotopen: moerasbossen, bloemrijke graslanden, akkers en waterpartijen.
  • Volg de pijlen met rode vierkantjes (4,3km) of groene ruiten (7,8km) vanaf het Damiaanmuseum. 
  • De groene wandeling kan gecombineerd worden met de Laekdalwandeling (blauwe rechthoekjes). Zo wordt dit een mooie natuurwandeling van 12,8 km.
  • De wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. Bij nat weer kunnen sommige paden drassig zijn.

Vlak bij de geboorteplaats van pater Damiaan in Ninde vind je het Zegbroek. Dit natuurgebied maakt deel uit van erkend landschap ‘Blaasberg’.
Het Zegbroek is een vochtige, verveende, oude meander van de Demer. Je kan er genieten van uiteenlopende biotopen: moerasbossen, bloemrijke graslanden, akkers en waterpartijen. Deze variatie maakt het Zegbroek tot een paradijs van varens, zeggen en veel andere plantensoorten.
Dankzij mooie vlonderpaadjes blijven de broekbossen bewandelbaar. In deze oude Demermeander kan je een zeldzaam natuurverschijnsel waarnemen: een trilveen. Wie zich op zo’n trilveen waagt, waant zich op een waterbed.
Naast de typische veen- en zeggesoorten kan je regelmatig een bruine kiekendief of een patrijs spotten. Langs de waterkanten vinden salamanders, libellen en vlinders hun plekje.

Hoe aanvragen?

Aan het onthaal van het gemeentehuis en in het Sven Nys Cycling Center kan je verschillende wandelroutes en informatie over de streek verkrijgen.

Kostprijs

De wandelroutes zijn gratis.
Het OpStapMapje bundelt alle bewegwijzerde wandelingen in Tremelo en is te koop voor 2 euro.